Ryby i owoce morza w najlepszym wydaniu!

Mrożenie i obróbka ośmiornicy

  • Ośmiornice są doskonale przystosowane do procesu mrożenia, co czyni je wyjątkowym składnikiem kulinarnym. Proces zamrażania sprawia, że mięso ośmiornicy staje się delikatniejsze, ponieważ mikrokryształki, które powstają w trakcie tego procesu, rozbijają włókna mięśniowe, czyniąc mięso miękkim i delikatnym w trakcie gotowania.
  • Główną różnicą między dostępną w sprzedaży ośmiornicą mrożoną a świeżą jest fakt, że mrożone ośmiornice są już wstępnie oczyszczone. Zazwyczaj są pozbawione wnętrzności i woreczka z atramentem, który w ośmiornicach jest stosunkowo niewielki w porównaniu do innych głowonogów. Oczyszczenie ośmiornicy sprowadza się do wycięcia lub wyciśnięcia palcami dzioba znajdującego się między ramionami, złożonego z dwóch ciemnych chitynowych blaszek, oraz wycięcia oczu i struktury chrzęstnej za nimi.
  • Ośmiornicę najlepiej rozmrażać w lodówce przez kilka godzin na tacy lub zanurzoną w wodzie, jeśli rozmiar na to pozwala.
  • Podczas gotowania ośmiornicy ważne jest odpowiednie zarządzanie czasem, ponieważ, podobnie jak większość owoców morza, wymaga albo krótkiego, albo bardzo długiego procesu gotowania. Nieodpowiedni czas gotowania może sprawić, że ośmiornica stanie się gumowata i nieprzyjemna w smaku. Warto pamiętać, że podczas gotowania ośmiornica zmniejsza swoją objętość o około połowę, wypuszczając mnóstwo aromatycznego płynu, który w zupełności wystarcza do prawidłowego gotowania.
  • Ośmiornice można gotować na oliwie z dodatkiem przypraw, pod przykryciem. Proces gotowania można kontynuować przez dłuższy czas, aż mięso stanie się miękkie i soczyste.
  • Przyprawy idealne do ośmiornicy to: tymianek, rozmaryn, słodka papryka, chili i czosnek.
  • Ośmiornicy najczęściej nie jada się na surowo. Jest zbyt twarda – wymaga dodatkowych zabiegów, które ją zmiękczą.
  • W przypadku braku czasu i chęci, aby przygotować od podstaw surową ośmiornicę samodzielnie zachęcamy do zakupu naszych, już ugotowanych macek z ośmiornicy gotowych po podgrzania.>>>
  • Zachęcamy do eksperymentowania z przygotowaniem ośmiornic i czerpania przyjemności z ich znakomitego smaku!
  • Pamiętaj, że ośmiornica po obróbce termicznej:
  • •         zmienia kolor z szarego na intensywnie różowy
  • •          kurczy się o połowę.